Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Titta ner i ålgräsängen. | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

 

ålgräs, sjögräs, zostera marina, ålgräsäng, havets barnkammare, akvariet, vattenplaneten, Under vintern har vi bara en kamera igång på Undervattensobservatoriet i Gullmarsfjorden. Det är kameran som står på ca 2 meters djup i en ålgräsäng. På vintern vissnar det mesta av ålgräset [Zostera marina] ner, men det syns ändå ett antal gröna skott bland de vissna bladen. Ålgräs är en blomväxt och tillhör alltså inte samma grupp som algerna. Ålgräsets blommor är mycket små och sitter gömda i bladskivor. Ålgräset blommar under sommaren och fröna släpps under sommaren och hösten. Många blomväxterna på land tar hjälp av insekter och andra djur för pollinering och spridning av frön. I havet finns det nästan inga insekter, och inga andra djurgrupper har  utvecklat ett liknande samarbete med sjögräsen. Ålgräsets frön flyter inte heller utan de sjunker direkt till botten när de släpper från blomskottet. Forskning på ålgräsets spridningsbiologi tyder på att ålgräsets frön sprids över längre sträckor genom att blomskotten lossnar från plantan när fröna börjar mogna. Blomskotten flyter och kan transporteras ganska långa sträckor, upp till 150 km, innan fröna lossnar och sjunker till botten. Förhoppningsvis befinner sig då skottet över en lämplig botten där fröna kan gro och växa upp. Här finns en forskningsartikel om detta: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304377007001416