Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Sillkung [Regalecus glesne] | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Filmen ovan visar en Sillkung (Regalecus glesne)  och är filmad av personal från Shedd Aquarium (som ligger i Chicago) från en strand i Baja, Kalifornien. Sillkungen är en av de längsta kända benfiskarna och de kan bli ända upp till 11 meter långa och väga upp till 270 kg. Det finns t.o.m. uppgifter på ett exemplar som var 17 meter långt. I vanliga fall håller de tll på flera hundra meters djup och det är väldigt sällsynt att de kommer upp till ytan som i filmen. För några år sedan hittades en Sillkung i Bohuslän som var 3,5 meter lång. Fisken lämnades in till Havets Hus i Lysekil. En avgjutning av fisken har sedan visats upp på Göteborgs Naturhistoriska Museum och på Havets hus (läs mer här).
(Tack till Akvariets veterinär, Bo Runsten, för tipset om filmen).