Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 OUT TO SEA? – en utställning om plast | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida
Out To Sea?

Out To Sea?

 

OUT TO SEA? – en utställning om plast

 

Den 22 februari öppnar OUT TO SEA? The Plastic Garbage Project på Sjöfartsmuseet Akvariet, en utställning om plast och marin nedskräpning. I världen tillverkas idag 8000 kg plast varje sekund och varje år hamnar mer än 6 miljoner ton sopor i haven. Plast är ett praktiskt material som har blivit en naturlig del av vår vardag – men med en onaturlig plats i naturen.

 

Plastskräpet förflyttar sig långa sträckor via havsströmmar och många djur dör varje år på grund av att de snärjt in sig i plastföremål eller ätit plastskräp. Plasten som hamnar i naturen försvinner heller aldrig helt utan sönderdelas bara till mindre partiklar. Dessa mikroskopiska partiklar och fibrer av plast är spridda omkring i haven och mängden kommer fortsätta öka under lång tid framöver. Plastkornen tar sig in i näringskedjorna och når till slut oss människor genom maten vi äter.

 

Vad händer när plasten blir skräp, hamnar i havet och sköljs upp på stränder? OUT TO SEA? är en vandringsutställning som har producerats av Museum für Gestaltung Zürich. Utställningen berättar om bakgrunden till problemet, hur det ser ut idag och vad vi kan göra för att hitta alternativa lösningar.Det är dags att ta ansvar för produktion, konsumtion, design och återvinning.

 

Ren Kust Bohuslän finansieras av Västra Götalandsregionen och Havs- och vattenmyndigheten. Håll Sverige Rent, KIMO Sverige, Miljöförvaltningen Göteborg stad och Bohusläns vattenråd är också med och stöder projektet. Utställningen är producerad av Museum für Gestaltung. Projektet möjliggörs genom generöst stöd från Drosos-stiftelsen.