Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Revplatån del 1 | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Koraller är djur och tillhör djurgruppen nässeldjur, dit även maneter och anemoner hör. Speciellt för denna djurgrupp är nässelgiftet, som de har till hjälp att fånga in mat och för att försvara sig. Födan består av växt- och djurplankton.

I vårt korallrevsakvarium, som vi kallar för revplatån, dominerar de revbyggande stenkorallerna. Dessa bygger upp ett skelett av kalksten. Korallreven ute i haven är uppbyggda mestadels av dessa koraller, vars skelett finns kvar efter djuren dött. Sedan kan nya koraller växa ovanpå, vilket gör att reven växer.

Många av de tropiska korallerna lever i symbios med små mikroalger som tillåts leva inuti koralldjuret. Detta gör att korallerna kan leva i näringsfattiga hav och utnyttja solljus för att få näring, just på grund av sitt samarbete med algerna. Algerna i sin tur får näring och bra livsmiljö av koralldjuret. Samarbetet med algerna gör att koralldjuren hela tiden strävar efter att få så mycket ljus som möjligt och växer upp mot ytan. På revet är det en ständig kamp om solljus och utrymme.

Akvariet ”revplatån” finns i vår tropiska avdelning, och kan ses från tre sidor.

Volym: Ca 2500 liter

Temperatur: 24-28 grader

Salthalt: 34 ppm