Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Studieresa till Köpenhamn, Malmö och Helsingborg | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

För några veckor sedan var det dags för akvariepersonalen att åka på en efterlängtad studieresa. Syftet med resan var att få inspiration inför Sjöfartmuseet Akvariets framtida ombyggnation. Resans huvudmål var Köpenhamn och ett besök på Den blå planet som är Nordeuropas största akvarium vilket öppnades i mars 2013. http://www.denblaaplanet.dk/

 

Arkiktetkuren av Den blå planet var en aning futuristisk

Arkitekturen av Den blå planet var en aning futuristisk

Fem förväntansfulla och något morgontrötta kollegor träffades på Göteborgs centralstation för att ta Öresundståget mot Köpenhamn. Med oss hade vi även Bosse vår veterinär (känd från programmet Djursjukhuset) som genom sina veterinärkontakter fixade in oss bakom kulisserna på Den blå planet. Väl framme slogs vi av akvariets fördelaktiga läge, direkt vid vattnet, och kunde inte rå för att bli lite avundsjuka på att de så lätt kunde få tillgång till havsvatten direkt utanför dörren. Bygget var väldigt futuristiskt utifrån sett och man förstod att många arkitekttimmar låg bakom. Väl inne fick vi en rundtur av deras veterinär. Mest intressant tyckte vi nog besöket bakom kulisserna var. Det var mycket påkostad teknik och fräscha bakomutrymmen, vilket kanske är något alla akvarietekniker drömmer om.

 

Vår veterinär Bosse fick rycka in och spela dagens hjälte i ett försök att rädda en sjuk havsorm som hade svårt att ömsa skinn. Då varken den danske veterinären eller Bosse hade någon tidigare erfarenhet av just havsormar inleddes ett hetsigt Googlande vid lunchbordet för att hitta hur det egentligen går till när en havsorm ömsar sitt skinn. Att havsormen i fråga är väldigt giftig förenklade ju inte uppgiften, men Bosse klarade att hjälpa ormen av med sitt skinn genom att stoppa dess huvud i en bit slang, och sedan försikigt avlägsna det överflödiga skinnet och se till att den fick behandling mot infektion.

Lunchaktivitet-frenetiskt googlande om havsormar

Lunchaktivitet-frenetiskt googlande om havsormar

Nedan följer ett par bilder från Den blå planet.

Den blå planet- miljö med lunnefåglar och torskfiskar

Den blå planet- miljö med lunnefåglar och torskfiskar

Bakom kulisserna på Den blå planet.

Bakom kulisserna på Den blå planet.

Ett långt akvarium med korallrev studerades noga!

Ett långt akvarium med korallrev studerades noga!

Framför det största akvariet

Framför det största akvariet

En tunnel igenom det störtsa akvariet hade de också.

En tunnel igenom det största akvariet hade de också.

 

Efter vårt besök på Den blå planet gick färden över till Malmö där vi besökte akvariet på Malmö museer. De har precis satt igång med en ombyggnation av deras akvarier. Från det mötet fick vi med oss många bra tips om vad man bör tänka på inför en ombyggnation, som vi hoppas kunna använda oss av i framtiden.

 

När vi ändå var på resande fot, gjorde vi även ett stopp i Helsingborg på vägen hem. Där besökte vi Tropikariet och fick en grundlig guidning av VD:n och ägaren Magnus Lindqvist. Magnus är en riktigt eldsjäl med ett brinnande intresse för djur och natur. Hans entusiasm smittade verkligen av sig på oss alla. Vi fick titta på deras pågående bygge av en ny utställning om Madagaskar och även beundra deras mycket fina korall och hajakvarium. Akvaristen Elin lät oss även vara med när hajarna matades. Det var livat värre. Ett besök hos surikaterna hann vi också med. De var hur söta som helst.

Tropikariets kommande utställning om Madagaskar

Tropikariets kommande utställning om Madagaskar

Ett besök hos surikaterna!

Ett besök hos surikaterna!

Korall och hajakvariet på Tropikariet var riktigt fint!

Korall och hajakvariet på Tropikariet var riktigt fint!

Efter två intensiva dagar begav vi oss hemåt, fulla med inspiration. Nu hoppas vi bara att det inte tar allt för lång tid innan vi själva får börja bygga om vårt akvarium. Innan dess skall dock akvariet hinna fylla 90 år i december och ett helt nytt skyltsystem om våra djur skapas. Ingen dag är den andra lik i akvariet. Vi ses snart igen.