Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Bebislycka! Inte bara i Kungahuset. | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

När bebislyckan haglar över kungahuset, sprider sig även glädjen på Sjöfartsmuséet Akvariet, av helt andra anledningar.

 

I dagens press kunde man läsa om att prinsessan Madeleine och Chris O’Neil väntar barn. Vi har länge väntat på tillökning i vårt sjöhästakvarium, men de har inte haft samma tur som Madde och Chris. Döm om vår förvåning när vi dagen till ära hittade 3 stycken sjöhästyngel, som knappt gick att upptäcka med blotta ögat. Vi har aldrig haft för vana att döpa våra djur här på akvariet, men blev genast lite sugna på att döpa dem till Madde, Chris och Lilian. Vi ångrade oss dock eftersom vi vet att överlevnadsoddsen för dessa små krabater inte är särskilt stora. Normalt sett innehåller en kull runt 200-300 individer och endast ett fåtal av dessa överlever. Då det troligtvis är första gången våra sjöhästexemplar förökar sig, får man räkna med att inte lika många föds. En sjöhästhanes pung utvecklas när de är ca 6 månader gamla, men det är först efter 12 månader som de är redo att föröka sig.

2013-09-04 14.12.05

 

Till skillnad från Madde och Chris, som ju har flera månader på sig att förbereda sig inför nedkomsten, hade vi ingen tid på oss att välkomna de små liven. Från en dag till en annan hade vi fått tillökning. David hade till och med fotograferat hanen dagen innan (se bilden på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/Vattenplaneten.se) och tyckte då inte att han var märkbart stor (kan varit för att han bar på så få ungar, ). Jo, ni läste rätt, det är hanen som är ”gravid” och bär på sjöhästäggen i sin pung på magen. Honan lägger ägg i hanens magpung, och därefter sker befruktningen inne i hanens pung. Hanen bär sedan äggen i ca 30 dagar tills de är mogna för att släppas ut som små sjöhästar, identiska med sina föräldrar, men väldigt små. Hanens pung kan liknas vid livmodern hos däggdjur. I pungen finns en vätska som likt livmodern hos däggdjur tar bort restprodukter och förser äggen med syre och näring.

 

Då förberedelsetiden för oss i akvariet var obefintlig började vi genast att söka mer kunskap om sjöhästyngel och vård av dessa. Ynglen har nu fått flytta till ett litet akvarium som är anslutet till det stora akvariet där föräldrarna bor. Vi vill att de lever i samma vattensystem som de är födda i då vätskan runt äggen i hanens pung succesivt anpassar sig till det omgivande vattnet för att ynglen inte skall få för stor chock när det kommer ut ur pungen. Vi kommer att mata dem med nykläckt artemia, vilket är väldigt små, knappt synbara kräftdjur.

 

[Hippocampus abdominalis] är det latinska namnet för den sjöhästart som vi håller i våra akvarium (på engelska Big belly seahorse). Det är en av de största sjöhästarterna som finns och sägs kunna bli upp emot 35 cm lång. Våra exemplar är nog snarare upp emot 15 cm långa, om man skulle sträcka ut dem.

2013-09-04 14.11.09

Tyvärr är de små ynglen väldigt svåra att fotografera så ni får hålla ut tills vi kan få bättre bilder av dem. Håll nu tummarna för att de klarar sig!

Läs mer om sjöhästen på IUCN’s hemsida: http://www.iucnredlist.org/details/full/10057/0