Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Valhajsforskning | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida
Bild1

Valhaj [Rhincodon typus] som finns på Georgia Aquarium (Foto: Wikipedia Commons)

Mote Marine Laboratory är en marin forskningsstation och ett publikt akvarium i Florida, USA. I en ny forskningsartikel i PLOS ONE har forskare från Mote använt sig av olika märkningstekniker för att undersöka populationsstruktur och vandringsmönster hos de valhajar (Rhincodon typus) som söker föda i Mexikanska Gulfen under sommaren. Undersökningarna av valhajarna, som är Vattenplanetens största fisk, visade att de varierade i storlek mellan 2,5-10 meter, att de stannade ända upp till 6 månader i området samt att flera individer återvänder år efter år. Märkningar med satellit-sändare avslöjade också att en hona simmade 7213 km under 150 dagar när hon lämnade området för att slutligen hamna i södra Atlanten. Forskarna skriver att det öppna havsområdet i mittersta södra atlanten kan vara det område där valhajarna förökar sig. Trots valhajarnas enorma storlek så vet vi väldigt lite om deras biologi och levnadshistorier, och ännu har man t.ex. varken sett parning eller födslar hos valhajarna. Du kan läsa forskningsartikeln i PLOS ONE (som är en s.k. open acess-tidskrift) här.

 

Här nedan finns ett nyhetsinslag om valhajsforskningen på Mote Marine Laboratory.
WFLA-TV News Channel 8