Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Papegojfiskar | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Papegojfiskar är vanliga fiskar vid tropiska korallrev. Hittills har man beskrivit ett 90 tal arter. Anledningen till namnet är att fiskens tänder tillsammans formar en hård papegojlik näbb, som används till att bita av korallfragment eller skrapa av alger med. Efter att ett fragment korall ätits upp så kommer sand ut den naturliga vägen och bygger upp stränder och stabiliserar sandöar. Papegojfiskar är generellt sett aktiva på dagen, och för att skydda sig från fiender på natten bildar en del arter en slags sovsäck av slem. Man är inte helt säker hur den fungerar, men det kan vara så att slemmet gör att fienden inte känner av lukten av papegojfisken. Filmen ovan är från i julas när jag besökte Sharm el sheikh. Denna art,  [Scarus ferrugineus], blir upp till 45 cm lång, och på filmen kan man höra när den biter av korallfragment.
 
Förra året upptäckte marinbiologer att den puckelhuviga papegojfisken stångas likt getter! Spana in denna länk för mer info samt filmer!!