Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Cylinderros | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Vetenskapligt namn: [Pachycerianthus multiplicatus]

Utbredning: Nordatlanten

Storlek: Upp till 30 cm

Föda: Plankton

Placering i Akvariet: Den djupa mjukbotten, Nordiska avdelningen

Cylinderrosen är en anemon och tillhör nässeldjuren, samma grupp som tex koraller och maneter. Precis som sina nära släktingar är cylinderrosen utrustad med nässelceller, sk nematocyster, som den bedöver sitt byte med. Men, precis som de flesta nässeldjur så bränns inte människor då vi har en tjock hud som skyddar. Cylinderrosor hittar man från ca 15 m till 200 m djup på ler och sandbotten. Det man ser på filmen är tentaklerna på djuret, och dessa är ca 20 cm långa. Resten av kroppen är nedgrävd i leran, i en slags tub eller cylinder gjord av mukus, lera och gamla nässelceller. Denna tub kan vara upp till 1 m lång. Cylinderrosen är ett av de djur på mjukbottnar som förstörs när man drar trålar längs botten.

Många av våra besökare hänförs av cylinderrosen, och på engelska har den det passande namnet ”Fireworks anemone”! Trevlig helg!