Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Ny art av sjöhästar på akvariet: ”Stillahavssjöhäst” | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida
Hippocampus ingens, sjöhäst, sjöfartsmuseet, akvariet, vattenplaneten, marinbiologi, publikt akvarium

Fyra av Akvariets nya sjöhästar

Vetenskapligt namn: [Hippocampus ingens]
Utbredning: Stilla havet längs nord- och sydamerikas kuster
Storlek: Upp till 25 cm
Föda: Kräftdjur, t.ex mysid-räkor
Placering i Akvariet: I akvariet ”Sjögräsängen” i den tropiska avdelningen

Detta är en av de största sjöhästarna och den kan bli ända upp till 25 cm. Det finns inget svenskt namn men om man översätter de engelska namnen kan man kalla den för Stillahavssjöhäst eller Jättesjöhäst. De lever i Stilla havet från Kaliforniens till Perus kuster och även på Galapagosöarna. De lever från någon meter ner till 30 meters djup.

Som många andra sjöhästar är arten hotad. Bland annat av att deras livsmiljöer förstörs av oss människor. Akvariets nya sjöhästar är odlade i fångenskap och vi hoppas att de ska fortplanta sig hos oss och i samarbete med Universeum som också har denna art i sina utställningar.

Sjöhästarna är intressanta på många olika sätt. Till exempel är det hanarna som blir ”gravida”. Honorna lägger över äggen i en äggsäck på hanens mage där de utvecklas. När äggen kläcks är det hanen som ”föder” dem genom att pumpa ut dem ur äggsäcken. På filmen nedan kan du se hur det ser ut när en annan art av sjöhäst [Hippocampus cuda] föder sina ungar. Filmen är inspelad på The Deep i som är ett publikt akvarium i Hull, Storbritannien.