Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Havssköldpadda attackerar dykare | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

 

På videon syns hur en Karettsköldpadda [Eretmochelys imbricata] simmar fram till en dykare som utför undervattensarbete på en oljeplattform i Thailand. Sköldpaddans attack filmas med en s.k. ROV, en fjärsstyrd kamera, som följer dykarens arbete.

Karettsköldpadda känns lätt igen på den näbbformade munnen som påminner om en rovfågels näbb vilket också har gett den dess engelska namn ”Hawksbill turtle”. Havssköldpaddorna är starkt hotade av många olika mänskliga aktiviteter.
De återfinns i varmare vatten runt hela jorden. Födan består av svampdjur, alger och maneter. De äter till och med Portugiska örlogsmän som är  kolonibildande hydrozoer som liknar flytande maneter och som har ett starkt gift som kan vara dödligt för människor.

I Sjöfartsmuseet Akvariets magasin, där vi förvarar museets föremål, har vi en uppstoppad Karettsköldpadda som vi ibland använder i Akvariets utställningar.