Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Tumlare i Bovallstrand | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Lars Lindquist har filmat en tumlare [Phocoena phocoena] som simmar inne i hamnen i Bovallstrand på västkusten. Lars och hans fru Sylvi skickade filmen till Göteborgs Naturhistoriska Museum dit man ska rapportera fynd av valar på svenska västkusten. På hemsidan www.valar.se kan du läsa mer om valar i svenska vatten och där finns också nyheter om aktuella valobservationer. Det kommer faktiskt fler valar in till svenska vatten än man kanske kan tro. På hemsidan hittar man också kontaktuppgifter och formulär för inrapportering av både levande och döda valar och delfiner. Om du ser en val eller delfin får du gärna filma eller fota den och skicka in till oss på Valar.se så att fler kan få ta del av dessa fantastiska djur.

Tumlaren är vår minsta valart i svenska vatten. Den tillhör tandvalarna och blir upp till ca 180 cm lång och kan väga ca 75 kg. Den äter fisk, till exempel sill. Tumlaren finns både på västkusten och i Östersjön. Tumlarna har minskat kraftigt i antal i svenska vatten och man ska ha tur om man ska få se en, speciellt på så nära håll som Lars Lindquist gjorde.

Läs mer om tumlare och andra valar och delfiner på: www.valar.se och glöm inte att rapportera in obsevationer och fynd dit, då hjälper du både forskningen och en intresserad allmänhet.