Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Boxarmantisräka | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

 

Vetenskapligt namn: [Odontodactylus scyllarus]
Utbredning: Indiska oceanen
Storlek: Upp till 18 cm
Föda: Snäckor, musslor och kräftdjur som de slår ihjäl med sina ”boxhandskar”

Boxarmantisräkan kallas även Påfågelmantisräka och på engelska också för ”Thumb splitter” efter deras rykte att de kan krossa fingrarna om man kommer för nära. Deras ombildade klor liknar klubbor, eller ”boxhandskar” som de använder för att slå ihjäl sina byten med. De kan slå väldigt fort och väldigt hårt. Mätningar har visat att de kan slå med en hastighet av nästan 75 km/timme, vilket är det snabbaste uppmätta slaget hos något djur. Precis som Spjuträkan lever de nergrävda i långa U-formade gångar som de gräver ut i sanden från ca 10 meters djup ner till 40 meter. Och precis som spjuträkorna har de en högt specialicerad syn som vi kommer att skriva mer om här på bloggen inom kort.

Om du vill lära dig mer om dessa fantastiska djur så finns det en mycket intressant föreläsning av forskaren Shiela Patek på TED.com som du kan titta på här: