Välj en sida
Korallfraggar i burkar och påsar

Korallfraggar i burkar och påsar

Korallrevsakvarier blir allt mer populära bland hobbyakvarister och kunskapen och tekniken som krävs för att lyckas går framåt hela tiden. Vi lär oss ständigt från alla dessa genom att läsa på forum och ta del av deras erfarenheter.

Eftersom saltvattensdjur till akvarier än så länge inte odlas i samma skala som sötvattendjur så kommer fortfarande många av djuren i butikerna från havet. Detta i sig hade inte behövt vara något problem, utan skulle egentligen kunna vara mer ekologiskt än att odla tex koraller i akvarier på land, om det hade skötts på rätt sätt. Fångas det i havet krävs dock rätt fiskemetoder och en längre resa för att komma till våra svenska butiker. Vad som är bästa lösningen i frågan är svårt att säga men vi jobbar på att vara medvetna och välja så bra alternativ som möjligt. Tex försöker vi köpa och byta till oss svenskodlade djur så långt det går.

 

Det vi i alla fall har valt att främja är byteshandel av korallfragment. Vi har anordnat sammankomster under namnet korallträffar i våra lokaler i Akvariet, där hobbyister byter koraller, byter erfarenheter och får en visning in bakom våra kulisser.

När man pratar om att byta koraller så är det oftast små ”fraggar” man byter. Man kan säga att man hjälper korallerna på traven med sin asexuella förökning. Man bryter alltså av en del av korallen och fäster på en ny sten. Denna nya lilla korallkoloni brukar då kallas en ”korallfragg”. Och vi har många duktiga hobbyister runtom i Sverige vars koraller där hemma växer bra, så utbudet av fraggar brukar vara stort på korallträffarna.

 

Vi har hittills haft 4 stycken träffar, den första våren 2011, och uppslutningen har vart väldigt bra. Vissa har med sig många olika koraller medan andra bara är där för att titta och byta erfarenheter. Senaste korallträff kunde vi även erbjuda gratis föredrag, som handlade om bland annat uppbyggnaden av hajakvariet på Tropikariet i Helsingborg och om korallernas färger och DNA-försök med dem. Detta blev en mycket lyckad dag och vi kommer att försöka få till fler föredragsdagar med intressanta talare framöver.

 

Vi får även passa på att tacka de som skänkt en korall eller två till oss på träffarna. Tack! Och tack till forumet saltvattensguiden.se. Därifrån kom förfrågan om vi kunde anordna den första träffen och där skriver också många av Sveriges duktigaste akvarister.