Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Fler underliga maneter | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida
Turritopsis nutricula

Turritopsis nutricula

Maneten Turritopsis nutricula är kanske det enda djuret som kan gå från icke könsmoget stadie till könsmogen vuxenstadie, och sen gå tillbaka till icke könsmoget stadie. Detta gör att den i teorin skulle kunna leva hur länge som helst. Därav det engelska namnet ”Immortal jellyfish”.

Turritopsis nutricula är egentligen en hydroid, ett nässeldjur nära släkt med maneterna. De förökar sig sexuellt genom att släppa ut sina könsceller i vattnet. Detta sker när de är i sitt medusastadie, det som brukar kallas manet. Därefter har de larvstadie som är planktoniskt, varefter de settlar och bildar en polyp. Denna polyp kan sedan dela sig och bilda en koloni av polyper. Polyperna i sin tur kan knoppa av medusor som efter ett par veckor utvecklats till könsmogna maneter. Detta är en livscykel som är vanlig bland maneter och hydroider. Det är sen det ovanliga sker. Från medusastadiet(manetstadiet) kan den sedan återbildas och gå tillbaka till polypstadiet. Och knoppa av fler medusor som blir könsmogna och sen återbildas.

Givetvis dör även dessa maneter, de blir uppätna under något stadie eller faller offer för olyckor eller sjukdomar. Men i teorin skulle de i alla fall kunna vara odödliga.

Denna manet har vi än så länge inte hos oss. Vill man se den i akvarium så finns den nu på Monteray Bay Aquarium i USA.

http://www.montereybayaquarium.org/newsletter/wallpaper.aspx?c=dd

Läs mer om denna hydroid och om dess omvandlingar mer i detalj på

http://en.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula