Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Mimikry i havet | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Den ständiga kampen för att överleva har lett till olika djurarter härmar varandra. Det kan vara smart att ha samma utseende som en giftig art. Eller helt enkelt se ut som något helt annat. Detta kallas för mimikry.

Mästare på detta är bläckfisken Thaumoctopus mimicus som med hjälp av att ändra hudstruktur, färg och form inte bara kan likna en fisk, utan en hel rad djur och alger. Kolla in filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=t-LTWFnGmeg

 

Nu har man även upptäckt en fisk som härmar mästaren. Fisken Stalix histrio lever oftast nere i gångar men när den ska förflytta sig längre sträckor följer den med bläckfisken och blir en nionde arm.

http://www.livescience.com/17745-fish-mimics-octopus.html

 

Många fiskarter har olika utseende som yngel och vuxna. Att likna en art som är giftig eller smakar illa är bra när man är liten. Denna plattfisk ser precis ut som en plattmask när den är ett yngel. Den kan även åla sig fram längs botten precis som plattmasken. Sen kan det vara så att plattmasken i sin tur härmar vissa nakensnäckor som är giftiga. Vem som härmar vem är inte alltid lätt att veta.

http://www.advancedaquarist.com/blog/baby-fish-mimics-flatworm

 

Ett annat exempel är nakensnäckan Phyllodesmium rudmani som ser ut som korallen Xenia sp. Nakensnäckan ser ut inte bara  som korallen utan har även likadana symbiosalger i sig. Läs mer på:

http://www.advancedaquarist.com/blog/xenia-mimicing-nudibranchs

 

Vill man se fler exempel på mimikry bland marina fiskar kan man titta i denna artikeln:

http://www.sinica.edu.tw/zool/zoolstud/44.3/299.pdf