Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Maskar är vackra! | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Rapport från en Svensk-Brittisk expedition till Plymouth sista veckan i mars.

 

Vi, dvs Arne Nygren från Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, och Fredrik Pleijel från institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, mötte upp med Andy Mackie och Katie Mortimer-Jones från National Museum Wales, för en veckas insamling av havsborstmaskar i området runt Plymouth i sydvästra England. Den marinbiologiska station vi besökte (Marine Biological Association) är perfekt för våra syften och bara en 15 minuters båtutfärd iväg finns en mycket rik fauna med många olika arter av havsborstmaskar.

 

På måndagen åkte vi ut med laboratoriets båt Sepia och samlade in prover från olika platser med hjälp av skrapa och huggare. På bilden nedan har en skrapa just kommit upp med skalgrus från havsbotten. Väl tillbaka på lab sållade vi proverna eller så lät vi det insamlade materialet vara kvar, täckt av havsvatten, i de stora baljorna. Denna metod är skonsam mot ömtåliga djur som maskar, eftersom djuren själva kryper ut från materialet. När de gör det kan man plocka upp dem med en mjuk pincett eller suga upp dem med en pipett. De utplockade djuren studerades sedan i mikroskop och fotograferades medan de levde, varefter de konserverades för vidare studier, exempelvis DNA-analyser. Med hjälp av DNA har vi upptäckt att nya och okända arter fortfarande går att upptäcka även i väl undersökta områden som sydkusten av England. Att samla in dessa okända och obeskrivna arter var en av vår expeditions mål. 

 

 

Bild på bottenskrapa ombord på båten. Hinkar med bottenprover syns i förgrunden.

 

Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med vår resa och vi vill att ni, på samma sätt som vi, ska kunna njuta av den skönhet som dessa marina maskar uppvisar. I de bilder som följer vill vi därför visa några av våra fynd. Vi vill också passa på att tacka den vänliga personalen på MBA, och speciellt tacka våra värdar John Bishop och Aisling Smith, samt skepparen på Sepia, Roger Pawley och Sophie Banham.

 

Bild på havsborstmasken Amblyosyllis formosa.

Amblyosyllis formosa

Amblyosyllis formosa – ett fantastisk vackert djur med långa antenner och ryggutskott, dessa utskott kan rullas ihop och sträckas ut och används för att känna av omgivningen med.

 

Eupolymnia nebulosa

Eupolymnia nebulosa – man kan verkligen förstå var den fått namnet nebulosa ifrån när man ser den levande. Arten troddes tidigare ha en utbredning från norra Norge till Medelhavet, men molekylära data har visat att det istället rör sig om flera olika arter där varje art lever i ett mer begränsat område. Den man hittar i södra England är den riktiga Eupolymnia nebulosa eftersom det är härifrån arten ursprungligen beskrevs för nära 200 år sedan av löjtnant Montagu.

 

Bild på havsborstmasken Dorvillea rubrovittata, en orangerandig mask

Dorvillea rubrovittata

Dorvillea rubrovittata – en av våra favoriter. Vi lyckades hitta ett exemplar i perfekt skick.

 

En bild på en havsborstmasken Eumida sp. Svag gul havsoborstmask

Eumida sp.

En obeskriven art av släktet Eumida – en hittills okänd art som vi håller på med att beskriva och ge ett vetenskapligt namn.

 

bild på havsborstmasken Pterocirrus macroceros, svagt beige mask med mellanlånga cirrier

Pterocirrus macroceros

Pterocirrus macroceros – ytterligare ett exempel på en art som har visat sig bestå av flera olika arter med ett snarlikt utseende.

 

en bild på havsborstmasken Eulalia tripunctata, en vit mask med svarta prickar

Eulalia tripunctata

Eulalia tripunctata – det är inte svårt att förstå var den fick sitt artnamn ifrån.

 

en bild på havsborstmasken Notophyllum sp. Den är svag gul med svarta fläckar och har stora runda "ryggplattor"

Notophyllum sp.

En art av Notophyllum som kallas för Notophyllum foliosum i faunainventeringar i området, men molekylära data har visat att detta inte är korrekt. Den riktiga Notophyllum foliosum hittar man längre norrut, längs Sveriges och Norges kust. Den riktiga Notophyllum foliosum kan kännas igen på att den har vita fläckar på sin ryggsida vilket den här arten av Notophyllum från södra England saknar.

 

en bild på havsborstmasken Myrianida pinnigera, en vit mask med orange prickar på

Myrianida pinnigera

Myrianida pinnigera – en mycket dekorativ art, med en kort kedja av stoloner som håller på att utvecklas (starten av denna kedja är markerad med en pil). Stolonerna kommer när de är fullt utvecklade ha ögon, antenner och långa simborst. Dessutom kommer de även vara fulla av antingen ägg eller spermier beroende på om det är en hona eller hane. Stolonerna, eller könsindividerna som de även kallas, kommer att brytas loss från moderindividen och simma upp till ytan för att para sig med det motsatta könet. Efter parningen överlever honan ett par veckor och vårdar sin avkomma i en äggsäck på magsidan tills dess att de utvecklats till små larver.

 
Om ni vill veta mer tveka inte att höra av dig till Arne Nygren på arne.nygren@kultur.goteborg.se, Sjöfartsmuseet Akvariets egen maskforskare. I juni kommer några av mina bilder att visas i en utställning i Akvariet.