Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Hajfakta trollhaj Mitsukurina owstoni | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Trollhajen (Mitsukurina owstoni) har med sin långa, utplattade nos ett karakteristiskt utseende. Det är en djuphavslevande art som har dokumenterats på djup mellan 40-4000 meters. Den största uppmätta trollhajen var 3,8 meter lång. På filmen ovan kan man se att hajens käkar inte är fästade vid skallen vilket gör att den kan skjuta fram munnen då den fångar sina byten. Trollhajens föda består av fiskar, bläckfiskar och kräftdjur. Med hjälp av  små porer på nosens undersida, som kallas för Lorenzinis ampuller,  har den ett extra sinne som gör att den känna av svaga elektriska fält som skapas av bytesdjuren. Trollhajen lever på stora djup är dess biologi dåligt känd och man vet t.ex. väldigt lite om hur de fortplantar sig eller hur snabbt de växer. Du kan läsa mer om trollhajen, som heter Goblin Shark på engelska, här.