Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Segling till Island med Expediiton Vega 2013 – Del 1 | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Under tre veckors tid fick jag möjligheten att få vara en del av besättningen på segelbåten Explorer of Sweden. Denna 18 meter långa expeditionsbåt ägs av äventyraren Ola Skinnarmo som sommaren 2013 kommer att söka efter Vega utanför Grönlands västkust. Tillsammans med forskare från bland annat Stockholms Universitet kommer de att söka av botten med avancerad sökutrustning efter den tremastade barken som sjönk 1903.

Läs mer på www.skinnarmo.com

Avsegling

Avseglingen från Lilla bommen i Göteborg.

Min del i det hela var att hjälpa till att segla båten från Göteborg till Island, via Shetlandsöarna och Färöarna. Nya vatten för min del och en chans att få se valar och annat spännande längs vägen.

Här tänkte jag dela med mig av lite bilder och berättelser från resan!

 

 

 

Den 18 juni avseglade vi från Lilla Bommen. En fullastad båt med en massor med mat, lådvis med forsknings- och mätutrustning och en glad och förväntansfull besättning.

 

 

 

 

 

 

 

Födelsedagsbarnet Eric ser nöjd ut med tårtan

Födelsedagskalas på nordsjön

Kvällutsikt från styrhytten

Platt hav och solnedgångssegling på nordsjön

Första etappen på resan var från Göteborg till Färöarna, 450 sjömil och  ungefär tre och ett halvt dygn seglats. Vädret var fint och det bjöds födelsedagstårta då Eric passade på att fylla år. Norrlänningen Eric lyckades sedan fånga sitt livs första makrillar och det blev stekt makrill till middag. En väldigt lyckad födelsedag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akrobatisk kapten

Kapten Niklas spanar efter val

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots intensiv valspaning så lyckades vi bara se en grupp tumlare, som dock fort försvann då kamerorna kom fram. Sjöfåglar var det mer gott om. Havssulor och stormfåglar följde oss nästan hela tiden.

 

 

 

 

 

 

Väl framme i hamn på Shetland, i huvudorten Lerwik, var det dags för midsommar. Som tur var hade vi tänkt på det i förväg och sill och färskpotatis fanns med ombord.

Nöjd besättning firar midsommar

Midsommarlunch i Lerwick, Shetland

När vi ändå var i hamn passade vi på att utforska ön och leta efter klipporna där lunnefåglarna håller till.  Vädret var som det mestadels är på Shetland, lite regn och mycket blåst. Vi behöll seglarställen och mössor på.

Till slut hittade vi rätt klippor och det fanns gott om alla möjliga sorters fåglar, tyvärr för många för en marinbiolog att kunna komma ihåg. Gott om lunnefåglar såg vi också.

Vi hittade även spännande tång på stranden. Någon slags Laminaria gissade vi på.

 

 

Lunnefåglar

Lunnefåglar

Vilken art?

Daniel försöker artbestämma tång

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I nästa del blir det vikval och seglingen till Färöarna!

/ David