Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 1527 Bilder från bygget av korallodlingen | Vattenplaneten Warning: Undefined variable $show_stats in /customers/5/6/a/vattenplaneten.se/httpd.www/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384
Välj en sida

Här kommer lite bilder av bygget av vår nya korallodling. Just nu har vi kommit så långt att det är ett fungerande system med levande koraller i. Dock finns det en del kvar innan det är helt klart.

Plastkaren som vi byggt om har tidigare används som kräftodling och sen till vetenskapliga experiment vid Tjärnö forskningsstation. Nu skulle de slängas och då passade vi på att köpa dom billigt.

Eftersom vi har begränsat med utrymme hos oss på museet fick vi modifiera karen innan de kom på plats. Så vi började med att såga söder dom.

Korallodling 1

6 meter långa kar skulle bli 4 meter långa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa steg var att frakta dom hem till museet och där såga, tvätta och slipa till dom innan vi kunde börja med att plasta ihop dem igen.

 

Korallodling 2

 

Korallodling 3Korallodling 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till slut var de färdigplastade med de nya måtten som skulle passa in i våra lokaler. Det ena av de två karen var vi tvungna att justera både bredden och längden på, vilket syns på bilderna. Snickar-Tommy hjälpte oss att bygga ihop bänkar som skulle klara av vikten av 2000 liter vatten, stenar och koraller.

Korallodling 5

Korallodling 6

 

 

Korallodling 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl inne i vår ”tropiska karantän/tillväxt” byggdes bänkarna till, målades(även väggarna fick sig lite ny färg!), och odlingskaren sattes på plats. En ny och fin skummare har köpts till projektet och en sump tillverkades av återanvänt plexiglas. Även karen fick ny färg invändigt. Sen får vi se hur länge dom håller sig vita..

Korallodling 8

 

Korallodling 9

 

Korallodling 10

 

 

Första testet med vatten var spännande. Det knakade till ordentligt ett par gången när vi fyllde på men allt höll och det blev inga större läckage(enda läckan var i en genomföring och den tätades proffsigt med silicon och silvertejp). Nya hyllor och ny upphängning för lampor blev det också.

 

Sista två bilderna är från idag. Nu är systemen igång med koraller, ljus(mer ljus ska komma snart), filter och cirkulation. Även några fiskar och snäckor som ska hålla borta alger har flyttat in. Mer om odlingen kommer framöver!

Korallodling 11

 

 

Korallodling 14Korallodling 15

 

 

 

 

 

Korallodling 16