Välj en sida

Småfläckig rödhaj möter ormsjöstjärna. Eller blodtörstig ormsjöstjärna attackerar haj?

Hur kan ordval påverka viljan att bevara hajar? Hur kan en hårig liten krabba hjälpa korallreven genom att äta koraller? Är jättemusslor farliga för dykare? Här kommer en blandning av nya, gamla, roliga och intressanta nyheter från havet.

 

Hur språket i media påverkar viljan att bevara hajar.

Ska ett möte med en halvmeter lång revhaj beskrivas som en “hajattack”? Är  “människoätande haj” en bra benämning på ett djur som bor i havet och lever på sälar? Här är en intressant rapport om hur människans möten med hajar behandlas i språk och i media, och hur detta påverkar synen på hajarna.

http://rd.springer.com/article/10.1007/s13412-013-0107-2/fulltext.html#Sec1

Ett betydligt farligare djur i havet, om man ser till antal dödsfall, är den supergiftiga kubmaneten, Chironex fleckeri, som enligt artikeln nedan kan ligga bakom hundra dödsfall per år.

http://www.livescience.com/6353-deadly-box-jellyfish.html

Men nu har det kommit glada nyheter om ett möjligt botemedel mot kubmaneternas gift:

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/347013/description/Zinc_may_help_treat_box_jellyfish_stings

 

Acropora sp Sjöfartsmuseet Akvariet

Hårig korallätande krabba hjälper sjuka koraller

I naturen finns det väldigt många olika samarbeten, inom arter och mellan olika arter. Många är svåra att upptäcka och det är inte alltid lätt att se vid första anblicken. Tidigare har vi skrivit om en gobys samarbete med stenkorallen Acropora (http://www.vattenplaneten.se/?p=485 ). Här kommer en rapport om en krabba, Cymo melanodactylus, som är specialiserad på att äta korallvävnad, men som i det stora hela kan hjälpa korallerna och korallreven. För oss korallnördar är de små håriga krabborna små monster som kan ta livet av korallkolonier i våra akvarier. Men nu har det visat sig att krabborna faktiskt är till hjälp när det bryter ut sjukdomar hos koraller, särskilt ”White band disease”. Krabborna äter den sjuka och döda vävnaden, och kanske även de bakterier som orsakar sjukdomen.
Läs mer i rapporten från James Cook Univeritetet i Australien
http://www-public.jcu.edu.au/news/current/JCU_116654

Nu väntar vi bara på att någon fisk ska lära sig att äta crown-of-thorn-sjöstjärnorna(som i grupp kan äta upp hela korallrev).

 

 

Som avslutning blir det några filmtips från youtube

Jättemusslor farliga eller ej? Kan en mussla slå ihop och hålla kvar en dykares fot? Här en film som ger lite klarhet om jättemusslor:

http://www.youtube.com/watch?v=usZ0qeLNYTU

 

Häftiga vågor! Förhandstitt på surfrekord på 30 meters vågor:

http://www.guardian.co.uk/sport/video/2013/jan/29/garrett-mcnamara-100ft-wave-video

 

Avslutningsvis en skön ”fun facts”-film om marulkar. Håll till godo!

http://www.youtube.com/watch?v=Z-BbpaNXbxg&feature=youtu.be